Tillsammans blir vi starkare !!

Det är otroligt vad snabbt man glömmer bort den vinter som gått när nu högsommarvärmen strömmar in över oss. Min snöslunga fick arbeta hårt i Hjo i vinter. En vinter som kom sent och som stannade länge. Det fina med att köra snöslunga på gatan är (förutom att det är kul), all den uppskattning som jag får av grannarna eftersom jag brukar rensa även deras uppfarter när jag ändå är ute. Det kommer jag ha glädje av till sommaren när jag inte är hemma och själv behöver hjälp av olika slag. Vi hjälper varandra i vardagen. Alla blir vinnare på detta.

Tillsammans blir vi starkare, är ett uttryck jag gillar, och som jag önskar även skall prägla alla de insatser som sker såväl inom vår egen förening som i samverkan med alla de andra aktörerna som verkar för att vårda våra traditioner och rusta vårt försvar. Främst tänker jag då på fredsbaskrarna, försvarsutbildarna och de andra kamratföreningarna i vårt närområde men därutöver också soldathemmet och andra som arbetar på i det tysta. Garnisonsmuséet inte att förglömma.

Försvarsfrågan får för lite utrymme i media i dessa dagar. Signalerna från ÖB är minst sagt övertydliga. Resurser saknas akut. Varför det är så tyst på politisk nivå begriper jag inte. Alla synes vara överens om att vi måste stå bättre rustade inför hotbilder som förvärrats över tiden. Ett ljus i mörkret är i alla fall att man börjat vakna till i Stockholm och inlett ett återtagande av tidigare nedprioriterad militär och civil beredskap. Vid vårt årsmöte redovisade Stefan Järkeborn från MRV detta arbete på ett tydligt och bra sätt. Men visst har vi en uppförsbacke framför oss.

Det var ett bra initiativ av chefen P4 att bjuda in oss till att följa arméns övning ”våreld”. Alltid kul att komma riktigt nära förbandsnivån i aktion. Det är fascinerande att se med vilken detaljupplösning man idag kan följa verksamheterna vid förbanden. Ner till enskilda skottet och även dess verkan. Jag tror säkert modellen är utmärkt under grundläggande utbildning av kompani inom bataljons ram men på högre nivåer är nog risken att framryckningen hejdas av mängden information på skärmen (eller i öronen hos soldaten). Vi följer frågan med spänning.

Som ni säkert redan observerat har vår utomordentlige kassör hastigt lämnat oss. Visst såg Lars lite tagen ut under årsmötet men humöret var det inget fel på, så jag hade nog räknat med att han skulle klara även denna kris. Så blev tyvärr inte fallet och han gick bort en vecka senare. Kassören är en viktig kugge i föreningslivet och det är tur att det finns dem som är beredda att ta ett steg framåt och täcka luckor. Torbjörn Palm gjorde detta och är nu installerad. Både Torbjörn och jag har dock svurit ve och förbannelse över dagens banksystem som inte längre vill träffa oss kunder på kontoret utan bara ha goda relationer på nätet. Tur att Swedbank i Skövde efter tjat och hot hjälpte oss med att reda ut de behörigheter som vi enligt banken själva borde kunna ordna till över nätet. Nordea var inte lika hjälpsamma så vi får se hur det här slutar. Den digitalisering som i rasande fart sker i samhället är nog bra när det är vackert väder ute och i ostörd miljö men man kan undra hur alternativen ser ut om strömmen går och den sedan är borta några dagar.

Vi loggar in oss i den digitala världen och fortsätter framryckningen !!

Sköt om er

med vänliga hälsningar Lasse

Lars Glad
Stäng meny